">

Control d'ailants a l'entorn del parc de Can Jalpí

Última revisió 22-12-2022 11:04
22/12/2022

 

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha iniciat una prova pilot per lluitar contra l’ailant (Ailanthus altissima), una espècie exòtica invasora a nivell mundial que desplaça la vegetació natural preexistent o en dificulta la regeneració i produeix una disminució en la biodiversitat dels llocs que colonitza.

Es fa un tractament químic amb una empresa especialitzada de forma selectiva i individual, injectant un herbicida a l’interior de l’arbre que en mati les arrels, per poder-lo tallar un cop mort. Si es talla mentre viu, l’arbre encara prolifera més, amb l’aparició de nous exemplars. No serveix de res talar-lo ni cremar-lo.

A Arenys de Munt n’hi ha arreu del municipi, però on ha proliferat més és a la Riera, a la zona de davant de Can Jalpí i el pavelló de Can Zariquei, i allà és on es farà aquesta actuació, que no ofereix resultats immediats però que pot ajudar a controlar la plaga en dos o tres anys. També n’hi ha molts en una parcel·la de les Suredes, on hi van créixer espontàniament i amb molta rapidesa després que s’hi fes una actuació de neteja i manteniment.

L'ailant és un arbre de la Xina que es va introduir a Europa com a espècie ornamental al segle XVIII, però s'ha estès arreu del món i ja és una plaga que afecta tot Catalunya. És una espècie que hi ha estat sempre, que alguns pagesos anomenaven "arbre de la pudor" pequè les seves fulles fan mala olor i cap animal se les menja. Entre d'altres noms, també se'l coneix com a "arbre de carretera", "arbre del cel", "arbre garavater", "espantagitanos" o "sambuc". És un arbre gran, que pot arribar als 15 metres en 25 anys, i de fulla caduca. Se'n troben sovint als vorals de les carreteres, als afores de les ciutats i a les riberes. Entre altres afectacions, també pot ser perjudicial per a la salut humana perquè la seva saba és tòxica i també representa un risc per a la seguretat perquè pot empitjorar els efectes de les riuades.

Enllaços relacionats: