Dades d'atur d'agost de 2022: repunt de l'atur, com és habitual al mes d'agost

Última revisió 07-09-2022 14:44
07/09/2022

Aquest mes hi ha 368 persones residents al municipi inscrites al SOC, 16 persones més que al juliol. El fet no sorprèn ja que aquest és un mes on l’atur acostuma a pujar, com es pot veure al quadre 1; només va baixar l’any 2021, quan es van reactivar les activitats dels serveis d’hostaleria i comerç.

Quadre 1: Variació mensual del nombre de persones aturades des del 2014
Dades d'atur agost 2022

Tot i l’augment de l’atur, es tracta de la xifra més baixa per a un mes d’agost des del 2007, molt allunyada de les 684 persones de l’any 2012 (gràfic 1), en què va haver-hi el nombre més alt de persones aturades a Arenys de Munt durant un mes d’agost.

Respecte de l’agost del 2019, el darrer abans de la crisi, la diferència és de 27 persones menys a l’atur; i respecte de l’agost de 2020, l’any del confinament, la diferència és de 150 persones menys.

Gràfic 1: L’atur al municipi a l’agost
Dades d'atur agost 2022

Tot i l’increment intermensual respecte de fa un any, hi ha 46 persones aturades menys. De nou, aquest agost el descens en la variació interanual és més moderat que els primers mesos de l’any. Les diferències interanuals s’han anat escurçant a mesura que han avançat els mesos. La raó és que l’any 2021 va ser de recuperació econòmica.

Gràfic 2: Evolució de l’atur al municipi en els darrers 12 mesos

Al gràfic 2, que recull l’evolució anual de les xifres d’atur, veiem el repunt en el darrer mes i que la xifra de persones aturades és similar a la del mes de novembre de l’any passat.
 

Atur a Arenys de Munt i els altres territoris de referència

Quadre 2: Aturats de juliol, comparativa territorial i evolució
Dades d'atur agost 2022

A la resta d’àmbits del nostre entorn, la xifra de persones aturades també ha augmentat, com és habitual els mesos d’agost, a causa de la finalització dels contractes temporals lligats a la temporada d’estiu. Les variacions interanuals segueixen sent a la baixa a tots els territoris.

Tot i la pujada de l’atur, Catalunya torna a tancar el mes amb la xifra d’atur més baixa per a un mes d’agost des de 2008. A Catalunya, l’agost, l’atur només va baixar l’any passat, producte de la represa de l’activitat turística derivada del relaxament del confinament.

A Catalunya, per sectors d’activitat, als serveis és on ha augmentat més el nombre de persones aturades registrades; a continuació la construcció i la indústria. A l’agricultura i en el grup de persones sense ocupació anterior, l’atur ha caigut.

Territorialment, Girona i Lleida presenten els creixements més acusats, seguides per Tarragona i Barcelona.

Pel que fa al Maresme, veiem que l’atur ha augmentat respecte del mes passat i ha baixat respecte de fa un any, seguint la mateixa dinàmica que la resta d’àmbits territorials.

A la comarca l’atur ha pujat a 21 dels 30 municipis, ha baixat a 8 i s’ha mantingut en un. L’augment de l’atur més destacat s’ha donat a Mataró. Als municipis on baixa l’atur el descens és petit. Com a tret diferent a altres mesos, cal dir que el nombre de persones aturades registrades ha pujat respecte de fa dotze mesos a dos municipis de la comarca.

Cal recordar que a les dades d’atur no hi ha incloses les persones afectades per expedients de regulació temporal d’ocupació, per no estar considerades dins la classificació d’atur registrat.
 

Contractacions

Respecte a les contractacions realitzades per les empreses del municipi, a l’agost s’han signat un total de 105 contractes, 55 menys que al juliol i 124 menys que a l’agost de 2021, que recordem que va ser un mes en el qual es va produir una important reactivació econòmica postpandèmia.

Dels 105 contractes realitzats, 40 van ser indefinits i 65 temporals (quadre 3). Un fet important és que, des de l’aprovació de la reforma de la contractació laboral (Reial Decret Llei 32/2021), efectiva des de l’abril de 2022, els contractes indefinits han augmentat relativament respecte a 12 mesos abans.

Quadre 3. Contractes temporals/indefinits
Dades d'atur agost 2022

Pel que fa als contractes signats segons el sexe dels treballadors (quadre 4), veiem que el 60% dels contractes s’han fet a homes i el 40% a dones; s’aprecia, però, que els contractes indefinits s’han realitzat equitativament entre homes i dones, però els contractes temporals, que representen el volum més important d’aquest mes (el 62%), s’han realitzat gairebé el doble a homes que a dones.

Quadre 4. Tipus de contracte en funció del sexe
Dades d'atur agost 2022

Si mirem les contractacions realitzades als diferents grups d’edat dels treballadors (quadre 5), el grup d’edat en el qual es realitzen més de la meitat de les contractacions és el de les persones entre els 25 i els 44 anys.

Quadre 5. Tipus de contracte en funció de l’edat i tipus
Dades d'atur agost 2022

En valors relatius, els joves menors de 25 anys són els que acumulen més contractes temporals. Tot i que les persones entre els 25 i 44 anys signen el nombre més alt de contractacions indefinides, és en el col·lectiu de majors de 45 anys on veiem el percentatge de contractes indefinits més elevat, ja que el nombre de contractes indefinits supera el de temporals.

Per sector d’activitat econòmica (quadre 6), els serveis són l’activitat on s’han fet més contractacions aquest agost i l’agricultura on s’han fet menys; ara bé, el contracte a l’agricultura és indefinit, mentre que als serveis el 58% dels contractes són temporals.

A la indústria la meitat dels contractes s’han signat indefinits, mentre que a la construcció el 94% són temporals.

Quadre 6. Tipus de contracte segons activitat econòmica
Dades d'atur agost 2022


Font de les dades:
Observatori del Treball i Model Productiu. Generalitat de Catalunya:
• Nota d’atur registrat. Agost 2022. Data d’actualització: 2/9/2022
• Atur per comarques i municipis. Dades d’agost 2022. Data d’actualització: 2/9/2022
• Consultes interactives del mercat de treball i relacions laborals. Contractació laboral. Data de consulta: 6/9/2022