Aprovada la fase 1 d'emergència per sequera, que limita el consum diari a 200 litres

Última revisió 01-02-2024 18:20
01/02/2024

Avui la Comissió Interdepartamental de Sequera ha aprovat la fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat, on està inclòs Arenys de Munt. El sistema ara està al 16,34% i es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric, i per aquest motiu es limitarà el consum d'aigua per persona i dia a 200 litres.

Catalunya viu l'episodi més greu de sequera dels darrers anys per l'absència de pluges abundants, que ha fet buidar els principals embassaments. Ens trobem en una situació crítica i això ha fet que passem de l'estat de preemergència a fase 1 d’emergència. Entre totes i tots hem de contribuir a fer un consum d'aigua solidari i corresponsable, per generar un estalvi col·lectiu que equilibri les reserves actuals a Catalunya. Hem de complir amb les petites accions diàries i amb les restriccions i prohibicions que ens marca la Generalitat per no malbaratar l’aigua.

L'Ajuntament d’Arenys de Munt i Aigües d’Arenys, conjuntament amb els altres gestors d’aigua de les urbanitzacions Tres Turons i Santa Rosa dels Pins, i AGBAR, estan coordinant esforços per impulsar mesures d’estalvi d’aigua i minimitzar les pèrdues d’aigua de la xarxa existent.

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha implementat mesures d’estalvi en equipaments municipals, tancament dels recs i fonts, mentre que, per la seva part, Aigües d’Arenys ha posat en marxa actuacions per detectar i resoldre fuites en diferents punts de la xarxa del nucli urbà. A banda de les actuacions implementades amb caràcter d’urgència, també es preveu executar un pla d’inversions dotat amb 1,3 milions d’euros en dos anys (2024-2025), per millorar el rendiment de la xarxa; actuacions de la xarxa de les urbanitzacions d’Aiguaviva i Collsacreu, i la millora de l’aprofitament de pous municipals amb la construcció d’una planta desnitrificadora. A més d’aquestes actuacions, també se’n coordinaran de noves amb els gestors de les xarxes de Tres Turons i Santa Rosa dels Pins.

Algunes de les restriccions actuals són:

  • No es poden omplir les piscines dels habitatges unifamiliars.
  • Es poden reomplir parcialment totes les piscines, sempre que tinguin instal·lat un sistema de recirculació de l'aigua.
  • Està prohibit regar. Només es podrà fer per garantir la supervivència d'arbres i plantes si es fa amb sistema gota a gota o regadora, i en l'horari de 20 a 8 h.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos.
  • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, claveguerams, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o privats.
  • Es prohibeix la utilització d'aigua per eliminar la pols i/o matèria en suspensió a l'aire.
  • Només es poden netejar els vehicles als establiments comercials dedicats a aquesta activitat.
  • No es poden omplir les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua.

Més informació: