Agermanament amb Feytiat


L’agermanament és un vincle entre pobles que neix davant la necessitat de superar les divisions que va comportar la Segona Guerra Mundial entre nacions i entre pobles i fronteres, sobretot entre França i Alemanya.

La carta fundacional, el 1957, del que avui és la Federació Mundial de les Ciutats Unides defineix l’agermanament com “el lligam que uneix, amb un esperit d’igualtat i de reciprocitat, els pobles de dos o més països diferents per tal d’afavorir el contacte entre persones, l’intercanvi d’idees, de les tècniques, dels productes. És un instrument de cultura popular i de formació cívica internacional i no es pot desviar del seu objectiu per interessos personals, partidaris o polítics”.


Com va començar tot?

La iniciativa de l’agermanament va sorgir de la corporació municipal, que va establir contacte entre les dues entitats locals el 8 de març de 1997. Per aquest motiu els representants de les dues poblacions van fer viatges recíprocs en què van intercanviar idees, documentació i detalls de cada poble.

El regidor de Cultura d’aleshores, Enric Camón i Fernández de Ávila, va fer els primers contactes amb el Consell de Municipis i Regions d’Europa, mostrant interès a agermanar-se amb un poble similar al nostre. Era Feytiat (Festiac en occità).

Després de diversos contactes entre les dues viles, a Carcassona va tenir lloc una trobada dels dos consistoris, liderada per Jean Paul Denanot i Josep M. Valls i Macià. Des del primer moment, els contactes personals van ser de confiança i sincer agermanament.

Finalment, l’any 1998, els representants dels dos pobles van signar el protocol d’amistat i agermanament, que té una durada il·limitada.

Les primeres comissions d’agermanament van ser presidides primer per Miquel Verdura i Bilbeny i després per Jaume Rossell i Colomer i André Périgord, Josette Hilaire i Bernard Mariaux a Feytiat. Aquestes comissions han mantingut any rere any l'esperit dinamitzador de cooperació en els àmbits econòmic, educatiu, cultural i esportiu. Per fomentar les trobades i relacions entre les famílies, s'han organitzat nombrosos viatges d’intercanvi per donar a conèixer els respectius entorns, les seves històries i maneres de ser i de viure.

Enguany celebrem el 25è aniversari de l’agermanament i volem commemorar el lligam entre els dos pobles i reeditar aquest compromís de concòrdia i de solidaritat.

Si mirem enrere, podem estar orgullosos de tots aquests anys de sincera col·laboració i podem constatar que els objectius fundacionals s’han assolit; cal passar el llegat a les noves generacions i obrir àmplies perspectives i camins de respecte, llibertat i solidaritat.


Celebració del 25è aniversari de l'agermanament
Arenys de Munt, 14, 15 i 16 de juny de 2024

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17-07-2024 08:20