Projecte Tria Bé!

L’Ajuntament comença la distribució de cubells porta a porta per facilitar la separació de la matèria orgànica de residus. La campanya Tria bé! Separa l’orgànica i les altres fraccions té per objectiu fomentar la recollida selectiva dels residus orgànics, emfatitzar els beneficis ambientals i evitar els costos ambientals i econòmics de no fer-ho.

En aquest sentit, s’informarà sobre el reciclatge dels residus orgànics i és lliurarà un kit de l’orgànica a les llars. El kit de l’orgànica, format per un cubell airejat, un imant, bosses compostables i un tríptic informatiu, serà de gran ajuda a l’hora de separar correctament l’orgànica a casa:

  • Cubell airejat. Resulta molt pràctic per separar les restes orgàniques quan estem preparant algun àpat, ja que per les seves dimensions el podem tenir en un lloc ben accessible.
  • Bosses compostables. Estan fetes amb midó de blat de moro i són 100% compostables. A més, si les col·loquem al cubell airejat, permeten la transpiració del seu contingut i eviten que s’hi facin sucs i males olors.
  • Tríptic informatiu. Per recordar com separar l’orgànica i perquè és important triar bé.
  • Imant per posar a la cuina amb el calendari de la recollida porta a porta.

El 40% dels residus que generem a casa són residus orgànics. Tot i això, a Arenys de Munt només en recollim selectivament la meitat de la que es genera. L’orgànica que llencem amb el rebuig contamina molt.

L’orgànica que separem a casa i recollim al carrer es transporta fins a la planta de tractament biològic de Granollers. Aquí, els residus orgànics es reciclen a través d’un procés biològic pel qual se sotmeten a un tractament de digestió i maduració, gràcies a les quals s’obté compost que es pot utilitzar com a adob. Alhora, durant aquest procés es genera biogàs per l’acció dels microorganismes de la matèria orgànica, el qual s’aprofita per obtenir electricitat.

On va cada residu? Per resoldre dubtes i aclariments, podeu consultar el web de l’Agència de Residus de Catalunya: https://www.residuonvas.cat/ o telèfon 934 317 014.


 

Us ensenyem els clips de la campanya Tria bé! Separa l’orgànica i les altres fraccions, que l’Ajuntament d’Arenys de Munt, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, ha fet per promoure la recollida selectiva de l’orgànica a Arenys de Munt. Els podeu anar veient aquí:

Clip #1 - L'orgànica

Les restes de menjar representen prop d’un 40% del residu que generem a casa. Si es tria bé, se’n pot fer compost de qualitat; en canvi, barrejada amb el rebuig és molt contaminant.


 

Clip #2 - Al rebuig no hi va tot

L’orgànica i les altres fraccions que es poden reciclar no van al rebuig. El rebuig hauria de ser la part mínima de la brossa que generem tots.

Clip #3 - Els punts d'emergència

Les àrees d’emergència només s’han de fer servir en situacions en què es faci impossible l’adaptació a l’horari de recollida.

Clip #4 - Deixalleria, voluminosos i restes vegetals

Cal portar les restes vegetals, de poda o jardineria a la Deixalleria, i un cop allà es traslladen a la planta de compostatge vegetal d’Arenys de Munt.

Cartell Tria bé!

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 10-07-2020 12:38