Dia Mundial de la Diabetis

Última revisió 14-11-2023 08:38
14/11/2023

El 14 de novembre té lloc el Dia Mundial de la Diabetis, amb l’objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia, per la qual cosa la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color blau.

La data de celebració d’aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l’aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina, l’any 1922.

La diabetis mellitus, sovint coneguda simplement com a diabetis, és una malaltia crònica caracteritzada per un alt nivell de sucre (glucosa) a la sang a causa de la incapacitat del cos per processar-la adequadament. Aquesta condició es produeix quan el pàncrees no produeix suficient insulina (una hormona que permet que la glucosa entri a les cèl·lules del cos per ser utilitzada com a energia) o quan les cèl·lules no responen adequadament a la insulina produïda.

Aquesta malaltia pot portar a diverses complicacions de salut si no es controla adequadament, com ara problemes cardíacs, dany als ronyons, problemes als ulls i neuropatia. És una malaltia crònica que requereix una gestió i control continu per part del pacient, incloent-hi una dieta equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicaments o insulina.