Prova del sistema d'alertes de protecció civil el 14 de setembre

Última revisió 07-09-2023 12:23
06/09/2023

El dijous 14 de setembre els telèfons mòbils dels veïns d’Arenys de Munt a les 10 h rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

En compliment de la Directiva 2018/1972 del Parlament Europeu i del Consell, que imposa l’obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d’alerta per situacions d’emergència greu basats en l’enviament de missatges als telèfons mòbils de la població afectada, el proper dia 14 de setembre a les 10 h es farà la prova a la comarca del Maresme.

Aquesta prova afectarà tots els telèfons mòbils que estiguin a la zona, encara que els duguin persones que estan de pas per carretera o ferrocarril. Rebran el següent missatge de text: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. El missatge s’enviarà en català, castellà i anglès.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu en què l’autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme, com pot ser el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions, o bé accions que ha d’evitar fer.

El missatge arriba acompanyat d’un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Les persones que el rebin no han de trucar al 112; només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi. Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre’l hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en els quals les alertes sonen encara que sigui en mode avió.

D’altra banda, quan la ciutadania rebi el missatge, cal que el llegeixi i que tingui en compte, tal com indicarà el mateix missatge, que no cal trucar al 112, ja que és una prova. Com que l’eina de missatgeria desenvolupada per l’Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet en les quatre proves realitzades fins ara, una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d’una enquesta anònima que no recull cap dada.

Podeu trobar tota la informació del sistema i de la prova en aquesta pàgina.