Tallers de prevenció de riscos a l'adolescència a l'Institut Domènec Perramon

Última revisió 06-06-2023 11:45
06/06/2023

Enguany s’ha seguit amb el projecte de prevenció de riscos a l’adolescència a l’Institut Domènec Perramon. Aquest projecte comprèn tot un seguit de tallers que engloben aquelles temàtiques de risc en etapa adolescent i que tenen com a objectiu donar tota aquella informació veraç i de qualitat a l’alumnat per tal d’evitar riscos.

A primer d’ESO s’han fet els tallers “Esmorzar complet i saludable”, “I tu, què fas davant del tabac?”, i “M’agrado tal com soc I” per treballar aspectes relacionats amb els trastorns alimentaris.

A segon d’ESO s’han treballat les temàtiques de sexualitat i pantalles i xarxes socials a través dels tallers “Descobrim les sexualitats” i “Pantalles i xarxes socials”.

A tercer d’ESO s’han fet els tallers “Autoprotecció i suport vital bàsic”, una xerrada sobre el consum de drogues i posteriorment l’obra de teatre No em ratllis, per treballar la prevenció del consum d’alcohol i drogues. També s’ha fet el segon taller per treballar els trastorns alimentaris “M’agrado tal com soc II”.

A quart d’ESO s’ha treballat la sexualitat i els riscos derivats i el consum de l’alcohol a través dels tallers “Sexualitat i riscos derivats” i “Desmitifica l’alcohol”.

La majoria d’aquestes activitats han estat subvencionades mitjançant el Catàleg d’activitats per a la salut de Diputació de Barcelona, excepte el taller de prevenció de drogues de tercer d’ESO dut a terme pel Projecte Home, ONG que treballa pel tractament i la prevenció de les drogodependències, i l’obra de teatre No em ratllis, portada a terme per l’associació Teatracció, totes dues activitats finançades per l’Ajuntament.

Enguany, i com a novetat dins el projecte de prevenció de riscos a l’adolescència, s’han introduït els tallers de prevenció dels trastorns alimentaris, a primer i tercer d’ESO, a través de l’associació ACAB (Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia). Aquests tallers també han estat finançats per l’Ajuntament.

El projecte de prevenció de riscos a l’adolescència dut a terme a l’Institut Domènec Perramon té per objectiu donar la informació necessària en temes de salut i addiccions en un entorn d’oci  per tal de prevenir les conseqüències negatives derivades d’aquests. Tanmateix, el treball fet a les aules està centrat en la dinàmica i la reflexió. Aquest fet ajuda que el missatge que es vol donar arribi des de la presa de consciència de l’alumnat.

A banda dels tallers del projecte de prevenció de riscos a l’adolescència, també s’ha fet una xerrada a  l’alumnat de batxillerat sobre el Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme a través de la cooperativa Nexes Interculturals per Europa.