Infància i Adolescència




La Convenció sobre els Drets dels Infants de 20 de novembre de 1989 de Nacions Unides recull els drets de la infància, de forma paral·lela a la Declaració Universal de Drets Humans i la Declaració Universal de Drets de la Infància.

Des de 2015, l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (ODS), aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, marca un full de ruta global també des de la perspectiva dels drets de la infància, incidint políticament i respectant els drets dels infants.

El Codi Civil de Catalunya també protegeix els infants, a la Llei 25/2010, de 29 de juliol, relativa a la persona i la família. La Llei 14/2010, de 27 de maig, regula els drets i oportunitats a la infància i adolescència.

Les administracions locals hem de crear consells de participació territorial per tal de donar als infants i als adolescents l’oportunitat d’afavorir la convivència i la integració cultural en l’àmbit veïnal i local; per tant, és imprescindible que els nostres infants i adolescents ens facin arribar les seves opinions amb relació a les polítiques, les normes, els projectes, els programes o les decisions municipals que els afecten.

Amb la creació del Consell d’Infants i Adolescents, ells seran els protagonistes i podran exercir el seu dret, com a ciutadans que són, a reflexionar, expressar la seva opinió, debatre, prendre decisions i elevar al Plenari Municipal les seves propostes, a fi de contribuir a millorar aquells aspectes d’Arenys de Munt que considerin necessaris. La seva opinió ha d’ésser tinguda en compte i garantir que s’inclouen els objectius per satisfer les seves necessitats i inquietuds.

Els objectius del Consell Municipal d’Infants i Adolescents d’Arenys de Munt són els següents:

  • Desenvolupar estratègies per treballar la democràcia participativa des de ben petits.
  • Fer possible que els infants siguin subjectes actius de la nostra societat.
  • Crear un vincle de comunicació entre els infants i l’Administració local.
  • Aconseguir que els infants tinguin la possibilitat de manifestar i decidir com volen que sigui el seu poble.
  • Aconseguir que les persones adultes reconeguin els drets dels infants, valorant i tenint en compte la seva opinió i repensant el poble a partir de la seva participació al mateix temps que millorem les seves condicions de vida.
     

Contingut relacionat