2024

Cròniques del Ple del 05/09/2024

Avui fem un repàs del Ple Municipal que es va celebrar ahir al vespre, en el qual tots els punts del dia van ser aprovats

Ahir hi va haver ple ordinari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Un ple que va durar una mica més de dues hores, i que va comptar amb la totalitat de regidors. A més a més, hi va haver un punt d’urgència sobre el pagament de les factures de la llum al Consell Comarcal del Maresme.

 En el primer punt de la part resolutiva es va aprovar per unanimitat l’acta de la sessió anterior. El segon punt va ser la proposta d’aprovació dels comptes generals de l’exercici 2023, i es va aprovar amb 8 vots a favor d’Esquerra i de la CUP i 5 en contra de Junts i PSC. Escoltem a l’Alcalde, Josep Sànchez Camps.

En el torn d’intervencions, Albert Vallalta, del grup Junts, va celebrar que el resultat del 2023 fos positiu, i que el seu vot negatiu es deu a que el govern municipal fa pressupostos molt conservadors i que no son capaços  d’executar totes les actuacions.

 Aleshores va ser el torn de paraula de Vanesa Muñoz, del grup PSC, va estar d’acord amb l’anàlisi de Vallalta, i va lamentar les reiterades modificacions de crèdit que fa servir el govern municipal per cobrir despeses que no havien previst.

El següent punt, que va ser aprovat per unanimitat, va ser la proposta d’aprovació de la massa salarial del personal laboral de l’Ajuntament i de GUSAM S.A. de l’any 2024. Una part del personal de l’Ajuntament i de GUSAM no son funcionaris sinó que tenen un contracte laboral i, per tant, quan les condicions laborals canvien, això s’ha d’aplicar a part. Escoltem de nou a l’Alcalde, Josep Sànchez Camps.

El següent punt que es va portar a debat va ser la proposta per a la declaració com a disponible del crèdit dependent de la liquidació definitiva de les participacions en els tributs de l’Estat 2022. Aquest punt va ser aprovat amb 12 vots a favor d’Esquerra, CUP i Junts, i l’abstenció del PSC.

Es tracta de 400 mil euros que estan al pressupost municipal, però estaven bloquejats a l’espera de la confirmació que estarien disponibles. Finalment ha arribat aquesta confirmació i es podran gastar. Ho explica l’Alcalde, Josep Sànchez Camps.

 El següent punt recollit en l’ordre del dia era la proposta de modificació inicial del projecte del servei de l’escola bressol i d’aprovació de la modificació de l’encàrrec a GUSAM S.A. Aquest punt va ser aprovat amb 12 vots a favor, i una abstenció del grup PSC. El regidor de municipalitzacions, Guiu Muns, va llegir els acords.

 I, finalment, el darrer punt de la part resolutiva, que era la proposta d’aprovació de la modificació de la comissió de nomenclàtor, va ser aprovada per unanimitat.

Tonia Vila, Regidora d’Ensenyament i Cultura va explicar que el punt buscava acceptar la renuncia de Gaspar Casals, i nomenar dos nous membres: Joan Josep i Colomer i Joan Francesc Colomer i Aragon.

 Finalment, es va procedir al bloc de precs i preguntes de l’oposició que mirarem de recollir en propers informatius.

Cròniques del Ple del 19/07/2024

El ple aprova la pròrroga de suspensió de llicències en sòl no urbanitzable, la transformació d’una plaça de serveis socials i l’encàrrec de gestió de les obres d’Aiguaviva a GUSAM

Ahir hi va haver ple ordinari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Un ple que va durar una mica menys de dues hores, no va comptar amb la presència de la regidora del PSC, Vanesa Muñoz Fernández, i va estar marcat per uns problemes tècnics que van impedir poder enregistrar la primera part del plenari.

No és tampoc un drama perquè els primers dos punts es van aprovar per unanimitat. El primer era la proposta de pròrroga de la suspensió de llicències en sòl no urbanitzable per a la modificació del pla general d’ordenació. Va ser aprovada amb els 12 vots a favor d’ERC, CUP i Junts per Arenys de Munt.

Tot seguit es va procedir al segon punt. Tenia certa relació amb el primer perquè es tractava de la proposta a l’OTAA de declaració ambiental estratègica en la modificació del pla general d’ordenació urbana en sòl no urbanitzable. També va ser aprovat per unanimitat i l’encarregat de llegir els acords va ser l’alcalde, Josep Sánchez Camps.

I fins aquí la unanimitat en el vot. El tercer punt que es portava a debat era una nova proposta de modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament. La regidora d’Acció Social, Montse Batista Alsina, explicava que bàsicament es tracta de transformar una plaça de treballador familiar en una d’administrativa de serveis socials. Un canvi que permetrà reduir el volum de feina dels tècnics de serveis socials. La mateixa regidora va ser qui va llegir els acords.

En el torn d’intervencions, la regidora de Junts Roser Moré Collet, comentava que entenen que es tracta d’un canvi útil i efectiu, confiant en el criteri de govern i els tècnics, però que no poden votar a favor perquè no coneixen directament les mancances dins del departament.

El punt es va aprovar amb els 8 vots a favor d’ERC i CUP i les 4 abstencions de Junts per Arenys de Munt.

El següent punt recollit en l’ordre del dia era l’aprovació de la massa salarial del personal laboral de l’Ajuntament i de GUSAM de l’any 2024. Finalment, però, el punt es va deixar sobre la taula al descobrir que els comptes eren erronis. En principi, es portarà a votació al ple del mes de setembre.

La part resolutiva va acabar amb la proposta d’aprovació d’una addenda al contracte programa que regula l’encàrrec de gestió a GUSAM del servei integral de l’aigua sobre les obres de la xarxa d’aigua de la urbanització Aiguaviva i delegació de competències en la junta de govern local. Tot es resumeix en encarregar-li la gestió de les obres a l’empresa pública. Unes obres que tenen un cost total de 173.000 euros dels quals 104.000 seran subvencionats per l’ACA. Josep Sánchez va llegir els acords.

Tot seguit va prendre la paraula el portaveu de Junts per Arenys de Munt, Pep Artigas Alsina, qui analitzava el contingut de la proposta i argumentava el vot en contra de la formació dient que no estan a favor en la delegació de competències en la junta de govern local ni en la “incoherència” entre la suposada voluntat del govern de tirar endavant aquesta obra i el retard amb la que s’ha produït.

I l’altra, també declarativa, era en defensa de la dignitat i memòria d’Aurora Picornell i tots els represaliats i assassinats pel franquisme. També va comptar amb el suport de totes les forces polítiques presents i va ser exposada per la regidora Montse Batista Alsina. 

Cròniques del Ple del 14/06/2024

El ple aprova la novena modificació de crèdit del mandat amb un import de 781.000 euros i les noves tarifes de l’Escola Bressol

Ahir hi va haver ple ordinari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Un ple que va durar al voltant de tres hores i que no va comptar amb la presència de Vanesa Muñoz Fernández, regidora del PSC, per qüestions personals.

Abans d’aprofundir en l’ordre del dia, l’alcalde, Josep Sánchez Camps, va explicar per què s’han col·locat dues banderes, l’europea i la francesa, a l’entrada del poble. L’explicació és molt senzilla. Es compleixen 25 anys de l’agermanament amb el poble francès de Feytiat.

I ara ja sí que podem passar a desgranar els punts del ple d’ahir. El primer que es portava a votació era la modificació de la relació dels llocs de treball de l’Ajuntament i de creació de la relació de personal directiu 2024 de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Un títol molt tècnic, però que bàsicament tracta d’apujar el sou als funcionaris donat per l’augment de l’IPC i de reorganitzar una RLT de funcionariat després de la marxa de la persona que ocupava aquesta plaça.

El regidor de Recursos Humans, Àngel Castillo Vallcorba, va ser l’encarregat de llegir els acords.

l punt va ser aprovat pels 12 vots dels regidors presents al ple. És a dir, per unanimitat.

La següent proposta era la delegació parcial de competències al Consell Comarcal del Maresme en referència al programa Treball i Formació 2024.

Àngel Castillo explicava que aquesta aprovació permetria incorporar dos efectius nous a la brigada. Un peó de neteja i un peó de construcció. Una contractació per 12 mesos i que a l’Ajuntament li suposarà un cost de 5.000 euros. Escoltem els acords.

Aquest punt també va ser aprovat per unanimitat amb els 12 vots dels regidors presents.

Tot seguit es va portar a debat la proposta de resolució d’al·legacions a l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques no tributàries aplicables a la prestació del servei d’Escola Bressol d’Arenys de Munt i la seva aprovació definitiva.

Una qüestió que naixia fa uns mesos quan l’Ajuntament portava a ple l’aprovació de les noves tarifes de l’Escola Bressol. Uns canvis que no van ser acceptats per les famílies usuàries de l’escola que van presentar les pertinents al·legacions. Hem de recordar que en aquest punt s’hi recollia l’augment de la tarifa general i també l’augment del preu del menjador.

Les famílies es queixaven sobretot de l’augment del preu del servei de menjador, que a més a més es pretenia pujar a mig curs.

L’alcalde, Josep Sánchez Camps, explicava ahir que després d’un procés de diàleg i negociació amb les famílies s’ha aconseguit arribar a un acord que satisfaci  les dues parts.

Un punt aprovat, lògicament, per unanimitat. Una unanimitat que acabava aquí perquè el darrer punt de la part resolutiva era la proposta d’aprovació inicial de la modificació de crèdits 11/2024, la novena del que portem de mandat i d’un import total de 781.000 euros.

A la prèvia del ple que fèiem ahir amb l’alcalde ja ens comentava que gran part de l’import total de la modificació anava a cobrir el dèficit acumulat de GUSAM (prop dels 460.000 euros).

La resta partides recollides aniran destinades a diferents àmbits com Medi ambient, Gent gran, gestió i millora d’equipaments municipals, per vies públiques i per mobiliari urbà, entre d’altres.

Sánchez va fer una explicació força extensa de totes les partides recollides. Escoltem un fragment de la seva intervenció.

Cròniques del Ple del 17/05/2024

El ple aprova la vuitena modificació de crèdit del mandat amb un import final d’1.150.000 euros

Ahir hi va haver ple ordinari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Un ple que va durar al voltant de les dues hores i mitja i que no va comptar amb la presència d’Albert Vallalta Jaurés, regidor de Junts, per compromisos laborals.

Tal i com vam dir ahir a la prèvia, es tractava d’un ple amb certa “trampa”. En l’ordre del dia només hi figurava un punt a la part resolutiva i un a la part de control, una moció conjunta.

Ja ens avançaven, però, que s’hi entrarien dos punts per urgència. L'expedient reconeixement extrajudicial de crèdit i la 8a modificació de crèdit del que va de mandat. Però tot al seu temps. Anem per parts.

El primer punt que es va portar a votació era la proposta de la cessió del contracte de concessió demanial per a la instal·lació d’un centre repetidor de telefonia mòbil multioperador en eles terrenys d’ampliació del cementiri municipal.

Un punt de tràmit i que, bàsicament, recull el canvi de titularitat de l’empresa que gestiona la torre de telefonia. El regidor de Noves tecnologies, Jordi Maimí Girbal, va ser l’encarregat de llegir els acords.

Cròniques del Ple del 19/04/2024

El Ple aprova dues modificacions de crèdit, una expropiació a Collsacreu, amplia el Pla Estratègic de Subvencions i canvia els membres de la Comissió del Nomenclator

Ahir hi va haver Ple de l’Ajuntament, amb sis punts a la part resolutiva, la tradicional part de control i la interessant secció de precs i preguntes de l’oposició. Tot, menys les modificacions de crèdit, es van votar per unanimitat

Val a dir que es va alterar l’ordre del dia del Ple perquè els punts de les modificacions de crèdit eren a l’inici però el regidor de Junts Albert Vallalta Jaurés no havia arribat encara, i com que és l’expert en economia del grup municipal, es va acordar començar pel punt 4, que era aprovar expropiacions per afrontar el planejament de la UA25 a Collsacreu. Josep Sánchez Camps ha explicat que a la urbanització s'hi expropia una instal·lació esportiva que passarà a ser pública perquè en gaudeixin els veïns de Collsacreu i els arenyencs en general. Al Ple l’alcalde, Josep Sánchez, detallava el que hi ha en aquesta instal·lació esportiva.

La secretaria de l’Ajuntament va respondre els dubtes al mateix ple, però no es va sentir perquè no disposa de micròfon. Per tant va ser l’alcalde qui va fer extensiva la resposta als presents i als oients. Bàsicament, pot ser que si, que la propietat reclami interessos des de l’any 2014 fins ara, però l’Ajuntament, tot aquest temps, no li ha cobrat l’IBI, com si l’actiu ja fos de l’Ajuntament. Si no hi ha acord, el cas podria acabar a un jutjat, tot i que aquesta no sembla la voluntat de cap de les dues parts.

Tot seguit es van fer els punts 2 i 3, que són les dues modificacions de crèdit, la sisena i la setena del mandat. Són de caràcter tècnic, d'un volum de 200.000€. La primera modificació, d’uns 17.015€ serveix per dotar un Pla d'Ocupació provinent del Consell Comarcal, comprar instruments musicals, i incorporar una subvenció per ampliar l'ajuda nominativa a les KT colònies per fer el projecte “Escolta, jove”. S'hi incorpora també una subvenció d'Igualtat de Gènere.

Per part de Junts va intervenir Albert Vallalta Jaurés, que ja havia arribat al Ple. Va destacar que les modificacions eren les número 6 i 7, però les 5 primeres no havien passat per el Ple. I es preguntava si el Govern està intentant amagar alguna cosa. No comparteix ni entén la gestió econòmica de govern, de no executar el que està previst i deixar diners en romanent per fer-los servir l’any següent. Tot i això van votar a favor de la primera modificació perquè era de caràcter tècnic.

Per part de JuntsxAdM va parlar Pep Artigas i Alsina, recordant que ja van detectar de bon principi que hi faltaven les bianuals i no es va corregir en aquell primer ple, i ara se n’ha hagut de tornar a parlar per manca de planificació, i demana que hi hagi més procediments de concurrència competitiva i no tantes per concessió directa.

Tot seguit es va fer la part de control, amb un informe d‘intervenció que controla el que s’ha fet bé i el que no. I al final la part de precs i preguntes.

Junts va demanar que s’arregli un solar que s’utilitza com a aparcament al Rial Pasqual, i el Govern va dir que si, que ho farà. I que es canviïn de lloc els semàfors que hi ha a la carretera en aquesta mateixa zona. Això ja serà més difícil ja que caldria un seguit de moviments semafòrics més amplis. Preguntaren sobre la possible renuncia a una subvenció next generation per a la recollida selectiva, i van demanar que es posin més papereres a Can Jalpí i Torrent d’en Puig, però el Govern va respondre que moltes papereres són petits contenidors on els incívics hi llencen de tot, i per això se n’han retirat. Estudiaran recol·locar-ne però posar-ne més serà difícil si no canvia l’actitud col·lectiva i es fa un bon ús de les papereres.  

El PSC vol que es faci un conveni amb la Fundació Barnahus de Mataró, cosa que va acceptar l’àrea d’Acció Social. I que hi hagi pisos d’emergència per supòsits de vulnerabilitat habitacional o llançament imminent. El Govern es va comprometre a parlar-ne, sobretot un cop feta l’aprovació del Servei d’Habitatge. També van preguntar per un sistema que eviti el malbaratament d’aliments als restaurants, menjadors i menjadors escolars del poble, cosa a la qual també es va comprometre a treballar l’àrea d’Acció Social. I van preguntar en quin estat es troba el pla director de carrers 2024 i 2030. La resposta és que ara mateix està en fase de diagnosi.

Cròniques del Ple del 14/03/2024

Ahir hi va haver Ple de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, on la majoria de punts es van aprovar per unanimitat

Es va aprovar el conveni de cessió d’ús de l’edifici de la residència al patronat Verge del Remei, es van desestimar les al·legacions a les ordenances del preu de l’aigua i la de mobilitat, i també es va revocar l’encàrrec a GUSAM d’urbanitzar els Roals, i ho farà l’Ajuntament directament. Al Ple es va aprovar una línia d’ajudes municipals a la pagesia i sector primari i també es van nomenar els càrrecs al Consell d’Administració de GUSAM. Finalment es van aprovar mocions de suport a la pagesia i al Congrés de Cultura Catalana

L’acta de la sessió anterior, com que és una videoacta i queda tot gravat, sempre s’aprova sense més comentaris. El primer punt amb contingut va ser l’aprovació del conveni amb la fundació privada Nostra Sra. del Remei per a l’ús de l’edifici. Es tracta de posar per escrit que l'Ajuntament cedeix l'ús de l'edifici al patronat de la Residència per a la seva utilització. Ho explicava l’Alcalde, Josep Sánchez Camps

El PSC va dir que és un conveni que s’havia de fer i era indispensable fer-lo. Escoltem Vanesa Muñoz Fernández, del PSC

Junts es va expressar en la mateixa línia. Pep Artigas Alsina, de Junts per Arenys de Munt, va destapar, però, un dubte. Va exposar que l’edifici actual el van traspassar a l’Ajuntament la Comunidad de Religiosas Josefinas de Vic, l’any 1983, amb la condició que sempre sigui un espai on es faci caritat i beneficència. Si no, l’edifici retornarà a la comunitat religiosa. Artigas ho considera important per quan hi hagi la residencia nova feta a l’Eixample i l’Ajuntament hagi de buscar un nou us o vendre l’edifici actual. Que no s’hi hagi pensat fins ara el fa dubtar de si realment l’Ajuntament vol fer una residencia nova o no.

El punt es va aprovar per unanimitat. Tot seguit es va fer la proposta de resolució d’al·legacions i aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques no tributàries aplicables al servei d’abastament d’aigua potable i clavegueram d’Arenys de Munt, o sigui, l’ordenança del preu de l'aigua. En aquest cas qui ha presentat al·legacions és l'empresa Agbar-Sorea, que gestiona l'aigua a Collsacreu, demanant que l'ordenança inclogui les tarifes que ells proposen. Aquestes tarifes comporten multiplicar per dos o per tres el rebut de l'aigua a Collsacreu, i el govern ho considera exagerat. Per tant, van desestimar les al·legacions i seguiran parlant amb l'empresa privada per aplicar unes tarifes més adequades. Ho exposava al Ple el regidor de Municipalitzacions, Guiu Muns Roura

Junts va donar tot el suport a la desestimació d’al·legacions. Albert Vallalta Jaurès, de Junts, va exposar, però, que van votar en contra de l’ordenança del preu de l’aigua, i per tant, per coherència, ara tornaven a votar en contra. I Vanesa Muñoz, del PSC, tres quarts del mateix. Entén que les al·legacions s’havien de desestimar però també havia de mantenir la coherència de vot respecte a l’aprovació inicial de l’ordenança. 

Aquest punt va generar un debat posterior entre Vallalta i Muns, amb aportació final de l’alcalde, sobre el preu de l’aigua, la gestió pública o privada de l’aigua i el perquè a Arenys de Munt es paga més cara que a la resta del Maresme. En tot cas el punt es va aprovar només amb els vots del govern i els vots en contra de l’oposició.

També es va fer el mateix, la resolució d’al·legacions i l’aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de la circulació al municipi d’Arenys de Munt, la de mobilitat. En aquest cas les al·legacions presentades eren de la Plataforma Estatal del Caravaning, demanaven que a Arenys de Munt es puguin aparcar caravanes turístiques, el que es coneix com a rulots. El govern considera que els carrers del municipi són per estacionar-hi turismes i motocicletes, i que les caravanes rulots s'han d'estacionar en emplaçaments expressament pensats a tal efecte, i no al casc urbà d'Arenys de Munt. Àngel Castillo Vallcorba, regidor de Mobilitat, va exposar els arguments per desestimar les al·legacions, tot i admetre que el turisme amb caravana està cada cop més estès i es podria estudiar si a Arenys de Munt hi ha algun espai que es pugui habilitar com a zona on puguin aparcar caravanes i autocaravanes.

Cròniques del Ple del 08/02/2024

El ple aprova el pla estratègic de subvencions 2024-2027 i les noves tarifes de l'escola bressol

Ahir es va celebrar un nou ple ordinari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, el segon d’aquest 2024. Un ple que va durar aproximadament un parell d’horetes i que va comptar amb la presència dels 13 regidors.

Sí que és important destacar que el regidor de Junts, Albert Vallalta Jaurés es va incorporar a la meitat del plenari per qüestions laborals. Això vol dir que en les primeres votacions hi havia 12 regidors presents. Aquest ple comptava, a priori, amb només un punt a la part resolutiva: la proposta d’aprovació del pla estratègic de subvencions 2024-2027 però se’n va entrar dos per urgència referent  a la resolució d’al·legacions de la modificació del servei d’Escola Bressol i l’aprovació de les noves tarifes. Però anem per parts.

Com dèiem, el primer punt que es va portar a debat va ser l’aprovació del pla estratègic de subvencions. Bàsicament és un punt que té com a objectiu ordenar i planificar les subvencions que s’atorgaran durant el mandat. Hi estan incloses tan les subvencions de concurrència competitiva com les nominatives. El punt va ser aprovat per unanimitat i el regidor de Municipalitzacions, Entitats i Equipaments, Guiu Muns Roura, va llegir els acords.

A partir d’aquí es va obrir el torn d’intervencions. La primera que va prendre la paraula va ser la regidora del PSC, Vanesa Muñoz Fernández, qui està a favor de les subvencions de concurrència competitiva però no amb les nominatives, exceptuant casos d’urgència. 

Després va ser el torn de Junts x Arenys de Munt. Va prendre la paraula el seu portaveu, Pep Artigas Alsina, qui expressava un missatge similar al de la sra. Muñoz. Són partidaris de que les subvencions siguin de concurrència competitiva.  El punt va ser aprovat amb els 6 vots d’Esquerra, els 2 de la CUP, els 3 de Junts (recordem que Albert Vallalta encara no estava present a la sessió) i el del PSC. Fins aquí els punts previstos en l’ordre del dia però, com dèiem abans, s’hi van entrar dos per urgència relacionats entre ells. Per una banda estava la resolució d’al·legacions de la modificació i aprovació definitiva del servei d’Escola Bressol i per altra l’aprovació de les respectives tarifes. Recordem que al ple de setembre es va aprovar apujar-les a mig curs i algunes famílies, animades pel mateix Ajuntament, van presentar al·legacions per demanar que la pujada s’apliqui al setembre, amb l’inici de curs. Aquestes al·legacions es van estimar a favor, però parcialment. La tarifa general s’apujarà amb l’entrada del nou curs, però si que s’aplica ara a mig curs una pujada del preu del menjador, ja que les matèries primeres han pujat molt i no surten els números ara mateix per pagar a l’empresa adjudicatària del servei de menjador si no s’aplica ara la pujada. L’encarregat de llegir els acords va ser Guiu Muns Roura. 

El torn d’intervencions el va obrir la regidora de Junts, Vicky Devesa Jorge, qui mostrava el seu acord en estimar les al·legacions però lamentava el poc marge de temps que han tingut per analitzar la situació, ja que la documentació els hi va arribar ahir mateix al migdia. Per aquest motiu anunciava l’abstenció del grup.  I per part del PSC, ¾ del mateix. Sostenen que la necessitat d’apujar els preus és un fet però no estan d’acord amb la poca antelació i el poc temps que han tingut per estudiar tot plegat. Les al·legacions es van estimar amb els 8 vots favor d’ERC i CUP i les 4 abstencions de Junts i PSC. Un cop aprovat aquest punt es va passar al següent. Com dèiem, es tractava d’aprovar les noves tarifes de l’escola bressol. Guiu Muns va llegir els acords

En el torn d’intervencions només va prendre la paraula la regidora de Junts Vicky Devesa ja que Vanesa Muñoz havia exposat tot el referent a aquests dos punts en l’anterior torn. Devesa reiterava una vegada més que havien rebut tota la documentació ahir a les 3 de la tarda. De fet, aquesta situació els va fer canviar el sentit del vot de favorable a abstenció.Així doncs, aquest punt va ser aprovat amb els 8 vots a favor d’ERC i CUP i les 5 abstencions de Junts (ja amb Albert Vallalta) i el PSC. A partir d’aquí va ser el torn dels precs i preguntes. Uns precs i preguntes que mirarem de recollir en propers informatius.

Cròniques del Ple del 18/01/2024

El Ple d’ahir al vespre va aprovar les noves ordenances de circulació i gestió de la sequera

Ahir el vespre hi va haver Ple, que va durar un parell d’hores i 20 minuts. En primer lloc es va fer una aprovació inicial dels estatuts de l’Associació de Municipis per la recollida porta a porta. Ho va defensar el regidor de Medi Ambient, Jordi Maimí Girbal. Des de 2014 que l’Ajuntament està adherit a aquesta associació, i des de la secretaria d’Arenys de Munt es va detectar un greu error als estatuts d’aquesta entitat, que els ha hagut de canviar i ara els ajuntaments que en formen part els han hagut de ratificar al Ple. El punt es va aprovar per unanimitat.

JuntsxAdM va estar a favor del canvi d’estatuts, però es va queixar de que l’oposició no rep la documentació adequada per valorar les propostes que van a Ple. Ho deia la regidora Roser Moré Collet I després es van aprovar dues ordenances. La primera a ser debatuda va ser la nova ordenança de circulació d’Arenys de Munt. Es tracta d’actualitzar l’ordenança que hi havia, molt antiga i plena de refregits amb noves normes. Ara s’ha fet un canvi tan substancial que calia derogar l’antiga ordenança i aprovar-ne una de nova. En aquesta nova hi ha la regulació dels patinets elèctrics, que és el que ha obligat a fer el canvi. S’han actualitzat el preu de les sancions per infraccions lleus, i també s’endureixen les sancions per qui no posi el rellotge a la zona blava. Ara costava 6€ retirar la sanció. I ara seran 12€. Ho explica el regidor de Mobilitat i Seguretat, Àngel Castillo Vallcorba.

El PSC hi va votar a favor. El grup va aprofitar que la mobilitat i l’accessibilitat són una assignatura pendent a la població, i afirmen que hi ha punts on la seguretat i l’accés en vies públiques no està garantit a tot arreu i aquí s’hi ha de treballar. I va expressar que encara hi ha molts usuaris de patinets elèctrics que no compleixen la normativa. El regidor Pep Artigas Alsina, de Juntsx AdM va explicar el vot favorable del seu grup. Va criticar que l’ordenança estigués exposada al públic justament per les festes e Nadal, cosa que no afavoria la participació ciutadana de qui volia fer-ne al·legacions. I va exposar algunes consideracions de l’ordenança. Va demanar que se senyalitzi que per davant l’Escola Bressol la Petjada cal anar a 20km/ màxim, que tothom, a qualsevol edat, estigui obligat a portar casc anant en bici o patinet, i que no poder anar en bici per una plaça a partir de 6 anys hauria de ser una norma per a totes les places, no només per la de l’església. Va qüestionar si  Policia pot controlar gaire els cotxes mal aparcats a les passeres de la Riera ni que hi hagi vehicles aparcats al mateix lloc més de 15 dies, entre altres coses. Va posar especial èmfasi en els aparcaments i les àrees verdes

 El regidor Vallcorba va donar resposta a les consideracions de Junts i el PSC i es va fer la votació, aprovada per unanimitat. I tot seguit es va aprovar la nova ordenança reguladora de mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. La va exposar la regidora de Sostenibilitat, M. Àngels Gros Argelés. La nova ordenança dona eines a l’Ajuntament per poder aplicar mesures contra els consums excessius d’aigua. Va exposar que ara mateix el municipi compleix el consum d’aigua però en fase d‘emergència el límit baixarà i ja no complirem. Afirma que cal reduir l’aigua que es perd per les canonades, un 25% dels litres. Però és una xifra molt més baixa que en urbanitzacions, on l’aigua està autogestionada o portada per Agbar. En tot cas afirma que l’ordenança ha de ser un toc d’atenció també per a veïns que no tenen cap ganes de fer un bon ús de l’aigua i no els importa l’estat actual de sequera. la idea és poder baixar la pressió o tallar l’aigua d’aquelles cases on es detecti un consum irresponsable d’aigua.

JuntsxAdM hi va votar a favor perquè la sequera, diuen, va per llarg, i és la més extensa i important des que hi ha dades. Ho exposava la regidora Vicky Devesa Jorge, que suggeria també campanyes de conscienciació sobre el bon us de l’aigua.  Junts es preguntava com es podrà fer la supervisió dels mals usos de l’aigua, i si obligaran a totes les construccions noves a instal·lar sistemes d’aprofitament d’aigües pluvials, i fer-ho també en espais municipals. Per part del PSC la regidora Vanesa Muñoz Fernandez va exposar dubtes en com es gestionarà el cobrament de les sancions. Creuen que l’ordenança és necessària però no veuen clar si serà aplicable. Per tant, es van abstenir la lista de cara a la gestió de la sequera. Tot seguit es va fer la part de control i el despatx d’ofici, i després ja va ser el torn dels precs i preguntes de l’oposició.

Entre altres, Junts va fer una pregunta sobre com s’ha fet el canvi del servei municipal de ràdio a GUSAM. Pep Artigas va llegir la pregunta, sobre la contractació dels treballadors de la ràdio, sobre el procés de canvi, sobre la programació, els horaris, el procés participatiu i l’aportació municipal.  Va respondre el regidor de Municipalitzacions, Guiu Muns Roura. Abans que res va queixar-se de que el ROM deixa fer sols 4 preguntes a cada grup municipal i en aquesta pregunta Junts ja n’hi incloïa 6 o 7. Això va comportar certa picabaralla entre Govern i Junts. Pel que fa a la pregunta va donar una extensa resposta, destacant que el canvi s’ha fet amb normalitat, segueix havent-hi les emissions habituals, i ara es farà el procés participatiu, el procés de selecció definitiva del personal, i els canvis que se’n derivin en programació i horaris. [audio mp3="/media/wp-imports/radioarenysdemunt/2402-GUIU-LA-DE-LA-RADIO.mp3"][/audio] I l’alcalde va dir que s’ha començat amb bon peu malgrat la tempesta que es va viure al maig, en un context electoral que no hi ajudava.

Guiu Muns va defensar que l’Associació de Municipis per la Independència faci arribar mocions als municipis, encara que l’objecte sigui supramunicipal. També ho va dir Batista, afirmant la importància de defensar la llengua catalana.

El Ple va acabar amb Precs i Preguntes dels dos partits a l’oposició

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 09-09-2024 14:58