Dia Internacional del Dol per Mort Gestacional, Perinatal o Neonatal

Última revisió 17-10-2023 09:19
13/10/2023

El 15 d’octubre és el Dia Internacional del Dol per Mort Gestacional, Perinatal o Neonatal, per la qual cosa la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà amb els colors rosa i blau.

Aquest dia vol rendir un homenatge a les parelles que han patit la mort del nadó durant el període de gestació o un cop s’ha dut a terme el naixement.

La mort gestacional o fetal passa quan el fetus té més de 22 setmanes al ventre de la seva mare. En el cas d’assolir les 28 setmanes o fins i tot néixer i superar la primera setmana de vida però que passi el decés, aleshores es parla de mort perinatal. Quan el nadó neix però presenta problemes durant els 28 dies següents i mor, passa el que es coneix amb el nom de mort neonatal o de nadons.

Aquest tipus de mort està relacionat amb diversos factors, tant genètics com mediambientals. També es parla dels factors de risc, que poden ser deguts a la mare, el fetus o la placenta.

Entre els problemes que afecten directament la mare hi ha la presència de malalties cròniques, algun tipus d’infecció durant l’embaràs, patir preeclàmpsia, hipotensió, incompatibilitat sanguínia, edat materna i, en casos extrems, la mort de la mare durant el part.

Quan està relacionada amb el nadó, es poden presentar diverses causes, com una gestació múltiple, creixement uterí retardat, malformacions o anomalies congènites, infeccions bacterianes, etc.

La mort fetal també pot ser deguda a problemes amb la placenta, on s’origini un despreniment durant l’embaràs, danys al cordó umbilical, envelliment de la placenta o un trencament prematur de la membrana que recobreix el fetus.

Altres factors presents en una mort fetal tenen a veure amb la ingesta de certs fàrmacs, l’ús de drogues o cigarrets, algun accident o caiguda i els relacionats amb l’alimentació i el tipus de vida que tingui la mare durant el temps de gestació.