Dia Mundial de les Malalties Minoritàries

Última revisió 01-03-2024 08:36
28/02/2024

El 29 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, per la qual cosa la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color verd, blau, morat i rosa.

L’objectiu d’aquesta jornada, promoguda per l’Organització Europea de Malalties Minoritàries (EURORDIS), és donar a conèixer les malalties “rares” i posicionar-les com una prioritat social i sanitària.

Les malalties minoritàries són greus, poc freqüents i afecten cinc de cada deu mil persones. N’hi ha més de 7.000, un 80% de les quals són d’origen genètic. Generalment impliquen diversos òrgans i afecten les capacitats físiques, les habilitats mentals i les qualitats sensorials i de comportament de les persones afectades.

En la majoria de les malalties rares, els signes poden observar-se des del naixement o la infància, com és el cas de la síndrome CDKL5, la neurofibromatosi, l’osteogènesi imperfecta, la condrodisplàsia o la síndrome de Rett. No obstant això, més del 50% de malalties rares apareixen durant l’edat adulta, com succeeix amb la malaltia de Huntington, la malaltia de Crohn, l’esclerosi lateral amiotròfica, el sarcoma de Kaposi o el càncer de tiroides.