El bernat és aquí

Última revisió 07-08-2023 09:01
04/08/2023

Ha arribat a Arenys de Munt el bernat marbrejat, un insecte originari de la Xina, el Japó i Corea. Té una gran capacitat de colonització de nous territoris.

Les conseqüències d’aquesta plaga són socials i econòmiques. Causa moltes molèsties a la ciutadania perquè pot viure i reproduir-se a la vegetació urbana. A la tardor busca amagatalls en els edificis o cases per hivernar. A més, s’alimenta de diferents tipus de conreus, cosa que provoca pèrdues econòmiques importants.

No fa mal a les persones perquè no pica ni mossega, però quan entra a les llars fa molta nosa i de vegades els bernats s’agrupen entre ells i desprenen una olor forta i desagradable.

S’amaga a dins de les cases en amagatalls com els armaris de roba, d’estris de cuina, d’altres estris i eines, dintre de sofàs, cadires i fins i tot coixins. També es pot trobar en els marcs de finestres i portes.

En ambients agrícoles també se’ls pot trobar en els magatzems, darrere caixes de cartró o sota sacs de roba, igual que a l’ambient urbà. Però l’ambient agrícola també pot presentar piles de fusta i palets, que poden servir-li de refugi durant l’hivern.

Les accions de control de la plaga són competència del Servei de Sanitat Vegetal del DACC, que compta amb experts del programa de protecció vegetal sostenible de l’IRTA.Tot i això, és molt important que la ciutadania també col·labori en la lluita contra la plaga, comunicant observacions dels individus trobats i també eliminant-los.

Com fer-ho:

ENVIEU OBSERVACIONS

Heu trobat un bernat marbrejat a casa? No teniu clar si ho és?

Feu-li una foto amb el mòbil, entreu a l’app o web de Natusfera i pengeu-la al projecte “Hh wanted”. Ajudareu a construir un mapa col·laboratiu de la distribució de l’insecte gràcies a la ciència ciutadana. Els experts de la plataforma us ajudaran a identificar la foto.

També podeu enviar-ho per correu electrònic a ssv.daam@gencat.cat

ELIMINEU-LO

Cada insecte que es vegi s’ha d’eliminar!

Si l’heu trobat a dins de casa, no l’allibereu a l’exterior. Poden tornar a reproduir-se i entrar de nou a casa o bé atacar les plantes.

Captureu-los amb un aspirador o ofegueu-los en un recipient ple d’aigua i sabó.

Podeu trobar-ne més informació en aquest dípticaquesta infografia i aquest web.