Informació sobre la cuca peluda del suro

Última revisió 25-06-2020 22:49
02/07/2019

Les papallones que aquests dies es veuen tant pel poble són la cuca peluda del suro, i no són perilloses. Es tracta d’uns insectes nocturns autòctons d’Europa i Àsia que normalment viuen en equilibri als boscos, ja que els seus depredadors en controlen la població. Se les mengen ocells, escarabats lluents, mosques i vespes. De tant en tant, cada tres o cinc anys, es produeix un gran augment del nombre d’aquestes papallones, que es deixen veure en grans quantitats també a les zones urbanes, pel carrer i a l’interior de les cases.

Les erugues d’aquest insecte (Lymantria dispar) neixen a principis de primavera. Tenen pèls i són de color fosc. Tot i ser peludes i assemblar-se a la processionària del pi, aquestes erugues són totalment inofensives per a la salut de les persones. Pel que fa als arbres, tampoc són un problema greu, tot i que mengen fulles d’alzina i alzina surera. Només poden provocar un lleu descens en la producció de suro i fusta. Tot i això, els experts asseguren que no es dona cap de les circumstàncies que justifiquin la necessitat de fer cap mena de tractament insecticida, ja que no ocasionen danys a béns, persones, hàbitats ni a cap espècie animal, no hi ha manca de depredadors naturals que n’equilibrin la població ni generen pèrdues econòmiques significatives a cap sector productiu. Només es podria actuar amb insecticides professionals en casos d’atacs molt greus de defoliació a alzines sureres.

Les papallones que veiem volar aquests dies pel poble són mascles, ja que són de color marronós. Les femelles són blanques i ara estan ponent els ous de les larves que naixeran la primavera de l’any que ve.

Podeu trobar-ne més informació en aquest fil de Twitter i en aquest document del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.