Mesures de prevenció i autoprotecció davant el risc d'incendi

Última revisió 23-03-2023 14:45
23/03/2023

En aquest temps de sequera hem de fer tot el possible per implementar i fomentar les mesures d’autoprotecció contra els incendis forestals a les urbanitzacions i habitatges aïllats.

Per això, hem de seguir unes indicacions que ens ajudaran a estar més protegits nosaltres, si es declara un foc a prop nostre, alhora que evitem també la propagació a altres zones.

La normativa catalana en matèria de prevenció d’incendis forestals estableix que a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals o a la franja de cinc-cents metres que els envolta, s’han d’implantar mesures de prevenció d’incendis amb condicions tècniques específiques, com són la creació d’una franja perimetral al seu voltant i un tractament de la vegetació a les parcel·les interiors, per tal d’evitar tant danys personals com materials en cas d’incendi.

Qui ha de prendre aquestes mesures?

  • En el cas de les urbanitzacions, correspon a la comunitat de propietaris de cada urbanització fer la franja de protecció. Si aquesta no du a terme els treballs, correspon a l’Ajuntament fer-los. Pot establir una taxa per prestar aquest servei.
  • En el cas de propietaris d’edificacions o instal·lacions aïllades, els correspon a ells mateixos l’execució d’aquests treballs.
  • Els propietaris dels terrenys contigus afectats per la franja estan obligats a permetre’n l’execució.
  • Els propietaris de les parcel·les interiors de nuclis i urbanitzacions són els responsables de mantenir-les en les mateixes condicions que la franja perimetral de protecció.

Podeu consultar les condicions en què cal mantenir les parcel·les interiors de les urbanitzacions a les infografies adjuntes.

Comença la prohibició de fer foc al bosc

Del 15 de març al 15 d’octubre, està totalment prohibit fer foc i portar a terme altres activitats amb risc d’incendi en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i a la franja de 500 metres que els envolta, sense autorització:

  • No es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa.
  • No es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.
  • Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.